Hamsa, Feng Shui, amulete, talismane norocoase

Amuleta este un obiect mic căruia vechi superstiții îi atribuie puterea magică de a aduce noroc și de a-l apăra pe cel care îl poartă de influențele malefice ale duhurilor rele. Amuleta era considerată de vechii egipteni o apărătoare împotriva bolilor și a oricărui rău, precum și călăuză pe drumul spre împărăția morții. În urma săpăturilor arheologice în mormintele rămase din Egiptul Antic au fost descoperite foarte multe amulete, cele mai multe fiind figuri zoomorfe (capete de animale, de scarabeu), precum și figuri geometrice. Amuletele erau purtate la gât, atârnate de coliere, la urechi, pe cercei și la mâini, împodobind brățările. Alte amulete reprezentau zeități solare.

La evrei, o amuletă putea fi realizată din metal (inclusiv plumb), hârtie, decupaj sau colaj și conținea un text caligrafiat, ornat dacă permitea suportul cu elemente executate în tuș și colorate. Localizarea tradițională era în sinagogi sau camera lehuzelor, azi fiind frecventă în muzee.

Ĥamsa  este un simbol folosit in producerea de amulete, obiecte de decor sau bijuterii. Musulmanii o cunosc drept „Mâna Fatimei, iar  creștinii „Mâna Fecioarei Maria”. Reprezintă o palmă deschisă, în mijlocul căreia se găsește un ochi. Ca amuletă, este folosită, de cele mai multe ori, ca protecție împotriva deochiului. 

 

Talismanul (cuvant ce provine din limba araba si inseamna chip vrăjit) este un mic obiect ce poate fi purtat pe îmbrăcăminte sau poate fi păstrat în casa. Considerat de științele oculte pseudoștiințifice sau de cei superstițioși ca obiect cu puteri magice care apără persoana care o poartă împotriva bolilor, relelor fiind aducător de noroc. Se deosebește de amuleta, care are rolul de apărare precis conturat.

La început erau folosite în acest scop icoane din metal sau piatră, fiind completată cu „cuvinte magice” sau „semne magice”, acest obicei existând și în Orientul îndepărtat din cultura chineză.

Cele mai cunoscute talismane aducătoare de noroc sunt: trifoiul cu 4 foi, potcoava de cal, piciorul de iepure.

 

Feng shui ("vântul și apa") este un ansamblu de principii de geomanție, care afirmă că formele și mediul ambiant pot influența principiul qi (qì = suflu). Scopul lui este acela de a realize armonia locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi). Bazându-se pe teoria celor 5 elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) și pe principiile yin și yang expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forțele care se manifestă local pentru a ameliora, sănătatea, prosperitatea și comportamentul persoanelor. Un qi positiv aduce noroc, un qi negativ aduce nenorocire. Cele patru centre de interes majore din feng shui sunt : bogăția, fericirea, longevitatea și copii sănătoși.

sursa: Wikipedia

Vizualizare: Detaliata / Simpla
Arata:
Sorteaza dupa:
Bratara Hamsa snur rosu
Bratara Hamsa snur rosu Accesorii argintii. Include saculet cadou.  © foto c..
12.00 Lei
Fara taxe: 12.00 Lei
Powered By Brand Behavior
Lilu Biju © 2018